Het was een gek gezicht… de kaasschappen in de supermarkt waren in de afgelopen week leeg. De oorzaak: een hack bij een transportbedrijf. Het ging om ransomware, oftewel gijzelsoftware. Deze software blokkeert je computer of versleutelt je bestanden en werkt als chantagemiddel. Pas als je losgeld betaalt, zou je weer toegang krijgen tot je eigen systeem of data. Geen garantie.
ICT is de ruggengraat van elk bedrijf. De functionaliteit van je infrastructuur heeft veel impact in en tot ver buiten je organisatie. Deze week zagen we hoe een hack je kan raken tot op je bord.
Opeens kon het bedrijf geen digitale orders meer ontvangen. Producten vinden in een gigantisch magazijn zonder aanwijzingen vanuit het systeem was vrijwel onmogelijk. Met de hand transporten plannen voor honderden voertuigen is onbegonnen werk. Gevolg: geen nieuwe orders, geen producttransport en lege schappen in de winkels. Digitale systemen zijn een belangrijke factor in al onze dagelijkse werkzaamheden.
Wat kunnen we leren uit deze ransomeware-aanval? Waarborg continuïteit in je bedrijf door:
1. De ICT-beveiliging up-to-date te houden met de behoeften en groei van je organisatie.
De beste opzet van je cyber security is compleet afhankelijk van het aantal medewerkers, de hoeveelheid data die je verwerkt en de aard van de werkzaamheden. Een accuraat bedrijfsprofiel maakt het mogelijk om het security systeem daar naadloos op aan te sluiten.
2. Security updates van besturingssystemen, applicatiesoftware en firewalls direct uit te voeren.
Door updates direct op te volgen, werkt je software altijd op het optimale vermogen en kunnen verouderde elementen geen risico vormen in je infrastructuur.
3. Back-ups van je data ‘buiten de deur’ van je eigen bedrijf te bewaren.
Plaats een kopie van je data naar een datacentrum. Daar kan de hacker niet bij. Hiermee verzeker je dat die back-up niet aangetast raakt wanneer je systeem toch besmet raakt met ransomware.
4. Regelmatig in gesprek te gaan met jouw ICT-experts.
Libra specialisten zitten bovenop de actualiteiten, geven toekomstbestendig advies en werken daardoor preventief. Voorkomen is altijd beter dan genezen.
5. Je medewerkers/collega’s goed op te leiden in bewustzijn over cyber security.
Meld je aan voor onze security awareness kennissessie: Bart praat je bij in maar één uur.