Sommige dingen zijn zó vanzelfsprekend, dat ze langzaam van de radar verdwijnen. Zaken die niet dringend dagelijks jouw aandacht behoeven, dreigen daarom gedateerd te raken – met de nodige risico’s van dien. Daarom in deze blog: 7 ICT-zaken die waarschijnlijk lang niet allemaal op je netvlies stonden!
1. De back-up regel van drie
Natuurlijk is één back-up al beter dan géén back-up, maar heb je je wel eens afgevraagd wat er zal gebeuren als die back-up ook verloren gaat? Dat zou wel heel toevallig zijn, zeg je dan. Dat klopt, maar het is niet uitgesloten dat het gebeurt op cruciale momenten. Een externe harde schijf kan bijvoorbeeld onvindbaar zijn op het moment dat je server crasht, of je back-up blijkt drie maanden geleden al te zijn gestaakt… Het loont daarom zeker om je data te allen tijde op drie verschillende plekken te hebben staan. Op je server, op een back-up-medium zoals een externe harde schijf en nog een derde kopie in de cloud.
2. Netwerkbeveiliging
Ben jij goed beschermd tegen cyberrisico’s? Je hebt je ongetwijfeld ooit wel bezig gehouden met firewalls en virusscanners, maar volstaan die nog wel? Security is geen aspect van je bedrijfsvoering waar je op moet beknibbelen.
3. Serverupdates
Als er updates beschikbaar zijn, dan voer je die door! Vanzelfsprekend? In praktijk gebeurt dat nog lang niet altijd. Het blijkt nog vaak te verleidelijk om het toch maar even uit te stellen – want ja, je moet er wel even de tijd voor nemen. Wij adviseren: doe dat. Bij bijna alle ransomware-aanvallen van de afgelopen twee jaar bleek dat de netwerken niet up to date waren. Je wilt niet kwetsbaar zijn, dus blijf bij.
4. Stroomvoorziening en noodoplossingen
Het aantal stroomstoringen is in de afgelopen jaren, mede door de zwaardere belasting van de netten, toegenomen. Dat is nu eenmaal zo, dus zorg dat je voorbereid bent met bijvoorbeeld een UPS of overspanningsbeveiliging. Ten tweede doe je er sowieso goed aan om je kritische data bij voorbaat al in de cloud te hebben staan, zodat de belangrijkste onderdelen van je organisatie in geval van een storing binnen afzienbare tijd operationeel zijn. Tot slot loont het om een dubbele internetverbinding te hebben, zoals een 4G-verbinding voor het geval je glasvezelverbinding eruit ligt. Een voorbereid mens telt voor twee.
5. E-mailbeveiliging
Ook over de security van e-mail dient niet te lichtvoetig te worden gedacht. Iedereen kent de spamfilter wel om reclame tegen te houden, maar tegenwoordig kunnen we zelfs een stap verder door virussen en ransomwaremailtjes te filteren, zodat deze zo min mogelijk binnen kunnen dringen. Wil je nóg veiliger e-mailen, dan kan al het (gevoelige) e-mailverkeer versleuteld worden, zodat de inhoud beveiligd is tot aan de ontvanger.
6. Aandachtspunten remote werken
Thuis, onderweg of in het buitenland werken wordt steeds makkelijker, maar ben jij je wel bewust van de risico’s? Wie buiten jouw bedrijfsnetwerk inlogt in bedrijfssystemen, loopt het risico virussen van buitenaf op te lopen of gehackt te worden door onvoorzichtigheid op openbare netwerken. Zorg er daarom voor dat jouw medewerkers buiten de deur eerst een VPN-verbinding opzetten, eventueel beveiligd met two factor authentication-tokens. Er zijn ook andere oplossingen, waarover we graag met je meedenken!
7. Telefonie
Vanaf september 2019 stopt ISDN, zo schreven we al eerder, maar ben jij inmiddels wel goed voorbereid? Zijn jouw internet en telefooncentrale geschikt voor telefonie over internet?
Als je vragen hebt, over wat voor onderwerp dan ook, aarzel dan niet om contact op te nemen. Als allround ICT-kennispartner staan we dagelijks voor je klaar voor zowel advies als implementatie van ICT-oplossingen!